Komunikat strony

szklanka z kranówką wypełniona owocami

Jakość naszej wody

Najnowocześniejsze technologie, zmodernizowane instalacje i szczegółowe badania – wszystko to gwarantuje, że woda dostarczana przez wodociągi warszawskie do Waszych domów jest smaczna, czysta i nadaje się do picia prosto z kranu.

Każdego dnia uzdatniamy ponad 330 milionów litrów wody. Zanim jednak trafi ona do mieszkańców aglomeracji warszawskiej, musi przejść szereg skomplikowanych procesów technologicznych i szczegółowych badań laboratoryjnych. W naszych nowoczesnych zakładach woda poddawana jest m.in. wieloetapowej filtracji, ozonowaniu (i dezynfekcji). Wszystko po to, aby była bezpieczna, czysta i smaczna.

Skąd wodociągi warszawskie pobierają wodę?

Ponad 70% zapotrzebowania aglomeracji na wodę pokrywa Wisła. Wodę pobieraną ok. 7 metrów spod dna rzeki uzdatniamy w Zakładzie Centralnym (w dwóch warszawskich stacjach uzdatniania: „Filtry” i „Praga”). Z kolei Zakład Północny w Wieliszewie dostarcza miastu wodę powierzchniową, pobieraną z Jeziora Zegrzyńskiego.

Jak uzdatniania jest woda?

Aby zapewnić mieszkańcom Warszawy dostawy wody najwyższej jakości zrealizowaliśmy inwestycje, które poprawiają proces uzdatniania. Zmodernizowaliśmy obydwa zakłady – Zakład Centralny i Zakład Północny.

Aby zapewnić mieszkańcom Warszawy dostawy wody najwyższej jakości zrealizowaliśmy inwestycje, które poprawiają proces uzdatniania. Zmodernizowaliśmy obydwa zakłady – Zakład Centralny i Zakład Północny.

Zakład Centralny

  • Stacja Uzdatniania Wody „Filtry”



W SUW „Filtry” uzdatniamy dziennie około 190 000 m3 wody.

Filtry są najstarszą i największą stacją uzdatniającą wodę dla całej aglomeracji. Działają praktycznie bez przerwy od 130 lat. W tym okresie zakład przeszedł wiele modernizacji. Ostatnia z nich zakończyła się w 2010 roku. Procesy uzdatniania wody wzbogaciliśmy o ozonowanie pośrednie oraz filtrację na węglu aktywnym.

Zakres prac obejmował wprowadzenie procesów ozonowania i filtracji przez złoże granulowanego węgla aktywnego oraz połączenie istniejących procesów z ozonowaniem pośrednim i filtracją węglową w jeden układ technologiczny. Dzięki takiemu rozwiązaniu zmniejszyliśmy dawkę dwutlenku chloru stosowanego do końcowej dezynfekcji. Było to możliwe ze względu na zwiększenie stopnia redukcji substancji organicznych w uzdatnianej wodzie. A to oznacza, ze woda ma lepszy smak i zapach.

Układ technologiczny obejmuje dwie linie produkcyjne. Zachodzą tam następujące procesy uzdatniania wody:

  • Stacja Uzdatniania Wody „Praga”



SUW „Praga” uzdatnia około 60 000 m3 wody w ciągu doby.

Stacja została uruchomiona w 1964 roku, a najbardziej charakterystycznym jej elementem jest stojąca w nurcie Wisły studnia infiltracyjna „Gruba Kaśka”, która jest zasadniczym ujęciem wody dla tego zakładu. W 2015 roku zakończyliśmy modernizację ciągu technologicznego SUW „Praga” rozbudowując go o dodatkowy etap uzdatniania. Podobnie do „Filtrów”, także tutaj proces uzupełniliśmy o ozonowanie pośrednie i filtrację na węglu aktywnym. Dzięki temu poprawiliśmy jakość wody u kolejnych odbiorców.

Także w tym przypadku modernizacja umożliwiła nam zmniejszenie dawek  dwutlenku chloru i całkowitą rezygnację z chloru, stosowanych do dezynfekcji wody. Dzięki temu woda w kranie jest smaczniejsza i ma odczuwalnie lepszy zapach.

W SUW “Praga” proces uzdatniania wody przebiega według schematu:

Zakład Północny



Dobowa produkcja Zakładu Północnego wynosi około 80 000 m3

Zakład Północny w Wieliszewie jest najmłodszym z zakładów zaopatrujących Warszawę w wodę. Uruchomiony został w 1986 r., w 100-lecie wodociągów warszawskich. Z założenia, źródło zasilania w wodę tego zakładu miało być niezależne od Wisły. To zadecydowało o wyborze na ten cel Jeziora Zegrzyńskiego.

W 2010 roku na terenie Zakładu Północnego w Wieliszewie zakończyliśmy budowę supernowoczesnej Stacji Flotacji Ciśnieniowej. Instalacja jest pierwszym w Polsce przykładem zastosowania technologii flotacji ciśnieniowej w procesie uzdatniania wody. Dotychczas metoda ta była stosowana w naszym kraju głównie w przemyśle spożywczym i chemicznym. W Europie flotacja ciśnieniowa od kilkunastu lat z powodzeniem wykorzystywana jest w wielu stacjach uzdatniania wody, m.in. w Wielkiej Brytanii, Szwecji i Finlandii.

Flotacja ciśnieniowa to naturalny, fizyczny proces wykorzystywany do wstępnego oczyszczania wody surowej. Do komór z uzdatnianą wodą wprowadzany jest strumień wody nasyconej powietrzem pod ciśnieniem. Powstające wówczas w olbrzymiej ilości, mikroskopijne pęcherzyki powietrza „przylegają” do zanieczyszczeń wytrąconych wcześniej z wody i wynoszą je (flotują) na powierzchnię, tworząc łatwy do usunięcia kożuch. Flotacja jest technologią szczególnie użyteczną dla uzdatniania wód z rzek nizinnych (tj. m.in. Bug i Narew, które zasilają wody Jeziora Zegrzyńskiego) o dużej zmienności jakościowej zależnej od pór roku oraz wysokiej zawartości trudno usuwalnych związków organicznych. W przypadku Jeziora Zegrzyńskiego są to związki naturalne, pochodzenia roślinnego (głównie związki humusowe), które nadają wodzie surowej charakterystyczną brązową barwę.

Ta strona używa ciasteczek. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień w przeglądarce.
Udostępnij link do strony:
Przez email
Przez facebook'a