Komunikat strony

Jakość wód ze stacji głębinowych - Wawer

Informacja Miejskiego Przedsiębiorstwa Wodociągów i Kanalizacji w m. st. Warszawie S.A. o jakości wody wodociągowej w marcu 2017 roku

Wskaźnik,
nazwa substancji
Jednostka
Zawartość dopuszczalna
SUW Radość
SUW Falenica
Polska*
WHO**
WSKAŹNIKI MIKROBIOLOGICZNE
Bakterie grupy coli
jtk/100ml
0
-
0
0
Escherichia coli jtk/100ml 0 0 0 0
Enterokoki jtk/100ml 0 - 0 0
WSKAŹNIKI ORGANOLEPTYCZNE I FIZYKOCHEMICZNE
Mętność NTU 1(1) 5(4) 0,28 0,25
Barwa mgPt/l (1) 15(4) 4 <2
Zapach - (1) - akcept. akcept.
Stężenie jonów wodoru (pH) - 6,5-9,5(2) 6,5-8,0(4) 7,5 7,3
Przewodność µS/cm 2500(2) - 398 592
Żelazo µg/l 200 300 29 <20
Mangan µg/l 50 100(4,5) 33 31
Amonowy jon mg/l 0,50 1,5(4) <0,010 <0,010
Chlor wolny
mg/l
0,30(3) 0,3(4,6) 0,25 0,30

(1) Akceptowalny przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian
(2) Parametr powinien być uwzględniany przy ocenie agresywnych właściwości korozyjnych wody
(3) W punkcie czerpalnym u konsumenta
(4) Wskaźniki (substancje), które wpływają na wygląd, smak i zapach wody - poziom akceptowalny przez konsumentów
(5) Kryterium zdrowie - 400 µg/l
(6) Kryterium zdrowie - 5 mg/l

* Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 13.11.2015 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz.U. z 2015 r., poz. 1989)

** Wytyczne WHO: "Guidelines for Drinking-water Quality", fourth edition. Genewa, 2011 r.


Opinia Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w m. st. Warszawie: 
"Analizując jakość wody na wyjściach do sieci z poniższych stacji i hydroforni:
- Zakład Centralny SUW Radość;
- Zakład Centralny SUW Falenica;
- Zakład Centralny SUW Stara Miłosna;
- Zakład Centralny SUW Wola Grzybowska;
- Zakład Centralny Hydrofornia Urocza;
- Zakład Centralny Hydrofornia Centrum
w miesiącu marzec 2017 na podstawie wyników przesłanych przez Miejskie Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji w m. st. Warszawie S.A., Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w m. st. Warszawie stwierdza nieakceptowalny zapach na wyjściu z SUW Stara Miłosna oraz przekroczenia związków manganu na wyjściu z Hydroforni Centrum. Poza tym jakość wody wodociągowej w badanym zakresie odpowiada warunkom określonym w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 13 listopada 2015 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz.U. z 2015 r., poz. 1989), jak również normom zalecanym przez WHO (Światową Organizację Zdrowia). Pod względem bakteriologicznym woda odpowiada wymaganiom sanitarnym."

Informacja Miejskiego Przedsiębiorstwa Wodociągów i Kanalizacji w m. st. Warszawie S.A.:
W wodzie na wyjściu z Hydroforni "Centrum" stwierdzono stężenie manganu na poziomie przekraczającym dopuszczalny zakres wartości, określony w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 13 listopada 2015 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz.U. z 2015 r., poz. 1989). Jednocześnie zawartość manganu w wodzie nie przekroczyła progu akceptowalności, określonego w wytycznych WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) na poziomie 100 µg/l i była znacznie niższa od zalecanej ze względów zdrowotnych wartości dopuszczalnej, ustalonej przez WHO na poziomie 400 µg/l.
W wodzie na wyjściu z SUW "Stara Miłosna" stwierdzono nieakceptowalny zapach wody. Walory estetyczne wody, tj. smak, zapach i barwa wody podlegają subiektywnej ocenie konsumenta, opartej na indywidualnej percepcji zmysłów, dlatego bardzo ważne jest to, że wartości parametrów mikrobiologicznych jak i fizykochemicznych wody z SUW "Stara Miłosna" spełniają zalecane wymagania, oparte na wymaganiach zdrowotnych, co świadczy o tym, że woda jest bezpieczna do spożycia przez ludzi.

Ta strona używa ciasteczek. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień w przeglądarce.
Udostępnij link do strony:
Przez email
Przez facebook'a