Komunikat strony

szklanka z kranówką wypełniona owocami
12.05.2017

MPWiK w m.st. Warszawie S.A. oraz Miasto Ząbki od wielu lat współpracują ze sobą w zakresie zbiorowego zaopatrzenia w wodę i odprowadzania ścieków. Wodociągi warszawskie pozostawały do niedawana jedynym dostawcą wody do Ząbek.

W związku z dynamiczną rozbudową miasta i rozwojem budownictwa mieszkaniowego, władze miejskie oraz Zarząd PWiK w Ząbkach podjęły decyzję o wybudowaniu własnej stacji uzdatniania wody „Drewnica”. Uruchomienie obiektu nastąpiło w marcu br., a Ząbki zostały podzielone na dwie strefy zasilania, co zapobiega mieszaniu się wody z dostarczanej z Warszawy i bezpośrednio z „SUW” Drewnica.

Obecnie MPWiK w m.st. Warszawie S.A. odpowiada za dostawy wody do zachodniej części miasta zamieszkałej przez ok. 30% mieszkańców, natomiast pozostałych 70% otrzymuje wodę z SUW „Drewnica”. Znajdująca się na terenie miasta sieć wodociągowa pozostaje w wyłącznej eksploatacji PWiK Ząbki.

W wyniku uruchomienia SUW „Drewnica” nastąpiło zmniejszenie ilości wody dostarczanej do Ząbek przez wodociągi warszawskie, zmianie nie uległy natomiast warunki współpracy przedsiębiorstw w zakresie odprowadzania ścieków do oczyszczalni „Czajka”.

Ta strona używa ciasteczek. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień w przeglądarce.
Udostępnij link do strony:
Przez email
Przez facebook'a